Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcție a lui Alexandru Nazare, iar fostul ministru de Finanțe a explicat situația, prezentându-și argumentele într-o postare pe pagina sa de socializare.
Alexandru Nazare scrie că premierul Florin Cîțu i-a cerut demisia, spunându-i, totodată, că dacă nu va demisiona va fi propusă remanierea.
Miercuri, precizează Nazare, Florin Cîțu a revenit cu mesaje telefonice prin care i-a cerut să primească demisia ”cât mai curând”.
”Premierul mi-a cerut demisia, paradoxal, cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, menționând că dacă nu demisionez, îmi va cere remanierea. O demisie, înaintea unei emisiuni de eurobonduri, ar fi afectat condițiile pe care România le-ar fi putut obține pe piețele externe, condiții și așa vitrege.
Ieri, în timpul negocierilor, a revenit cu mesaje telefonice insistând să primească demisia cât mai curând. Imediat cum am finalizat cu succes emisiunea de eurobonduri, i-am răspuns că după toată munca depusă, rezultatele bune obținute și reflectate în execuția bugetară și evaluările instituțiilor financiare internaționale, luând în calcul și modul în care permanent a apreciat activitatea mea și a colegilor din Ministerul Finanțelor, nu consider că aș avea vreun motiv sa îmi asum o demisie atât timp cât am apărat cu onestitate și bună credință interesele financiare ale României”, precizează fostul ministru de Finanțe.
”I-am spus domnului Florin Cîțu să pună în discuție decizia legată de evaluarea și retragerea mandatului meu în forurile de decizie ale PNL, conform protocolului asumat în coaliție”
Alexandru Nazare
Alexandru Nazare dezvăluie și că premierul Florin Cîțiu i-a transmis că propunerea de revocare nu are legătură cu ”rezultatele” obținute la Ministerul Finanțelor, ci cu ”echipa”.
Fostul ministru notează este posibil ca această decizie să fi fost luată în contextul în care nu s-a alăturat ”echipei care să îl susțină (n.red. – pe Florin Cîțu) în campania pentru poziția de președinte al PNL”.
”Astăzi, înainte de ședința de Guvern, mi-a confirmat că va trimite propunerea de remaniere. Am menționat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”. Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susțină în campania pentru poziția de președinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziției de ministru de Finanțe, este cea mai înțeleaptă în raport cu interesele românilor, cu țintele asumate de România și cu imaginea PNL”, scrie Alexandru Nazare în mediul online.
În aceeași postare, Alexandru Nazare susține că proiectele de la Ministerul Finanțelor nu au înregistrat întârzieri, au fost inițiate proiecte noi, iar suma alocată ministerului prin PNRR a fost mărită de la 100 milioane de euro la 562 mil de euro.
”Țin să menționez că nu sunt întârzieri în proiectele de la Ministerul Finanțelor, așa cum a precizat premierul. Mai mult, am deblocat multe dintre proiectele preluate și am inițiat multe altele noi, precum parteneriatul cu UiPath. Am mărit, în negociere cu Comisia Europeană, suma alocată Ministerului de Finanțe prin PNRR, de la 100 mil. EUR la 562 mil EUR și am dublat numărul de proiecte de digitalizare, de la 25 la 50. În plus, am adăugat și reforme proiectelor de investiții.
Spre exemplu, astăzi avem 90.000 de case de marcat conectate pentru că am demarat o aplicație nouă în luna ianuarie, care este funcțională. Numai dacă acest proiect este finalizat cu succes până la sfârșitul anului, așa cum am planificat, va avea efecte de minim 10% în creșterea colectării TVA. Aplicația demarata în 2020, de ministrul Finanțelor de atunci, încă nu este funcțională”, încheie Alexandru Nazare, fost ministru al Finațelor.
”Mulțumesc tuturor colegilor din Ministerul de Finanțe pentru activitate și rezultate! Le mulțumesc tuturor membrilor PNL care mi-au acordat susținerea! Îi mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis și sunt onorat pentru încrederea acordată la numirea în funcția de ministru de Finanțe și pe parcursul mandatului!”
Alexandru Nazare
Într-o intervenție la Antena 3, Alexandru Nazare a declarat că și-a făcut ”treaba”, iar rezultatele au fost vizibile și apreciate de premierul Cîțu. Mai mult, fostul ministru al Finanțelor a transmis și că a considerat ”înțelept” – în toată această perioadă – să își păstreze ”neutralitatea politică”.
”Mi-am făcut treaba, am rezultate vizibile, apreciate chiar de el de multe ori şi reflectate în evaluările instituţiilor internaţionale. I-am spus premierului că stăm bine cu execuţia bugetară şi că nu am motive întemeiate să îmi înaintez o demisie. Am considerat că este înţelept ca în această perioadă să îmi menţin neutralitatea politică, prin prisma poziţiei de ministru al Finanţelor”, a afirmat Alexandru Nazare la Antena 3.
Premierul Florin Cîțu a declarat că Alexandru Nazare ”a preferat să fie revocat”, cu toate că a avut posibilitatea de a-și prezenta demisia.
”Azi, după o discuție cu membrii coaliției la prima oră am transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea de revocare a ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare. A avut posibilitatea să-și prezinte demisia, a preferat să fie revocat. Am transmis propunerea ca eu să fiu ministru interimar. În cursul zilei de marți am informat toți liderii coaliției despre intenția mea de a cere demisia dlui Nazare”, a declarat Florin Cîțu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Prin intermediul unui comunicat, PSD a transmis că este condamnabilă ”tăcerea asurzitoare” a președintelui Klaus Iohannis, acuzându-l pe acesta că nu a făcut altceva decât să gestioneze un ”guvern de scandalagii”.
Mai mult, PSD consideră că aceste schimbări din guvernul condus de Florin Cîțu nu sunt făcute ”în interesul cetățenilor”, ci doar pentru satisfacerea unor ”orgolii politice”.
”PSD condamnă absenţa şi tăcerea asurzitoare a preşedintelui Klaus Iohannis faţă de aceste certuri. Preşedintele României a girat personal acest guvern de scandalagii. Este evident că schimbările din Executiv şi din partidele aflate la guvernare nu sunt făcute în interesul cetăţenilor, ci doar pentru satisfacerea orgoliilor politice ale celor care conduc ţara. Este un comportament cinic şi iresponsabil, care arată dezinteresul total al guvernanţilor faţă de problemele reale ale cetăţenilor şi ale celor care i-au votat la ultimele alegeri”, au transmis social-democrații.